Moj internet dnevnik
It's me
Blog
utorak, travanj 27, 2010
Nije mi bilo teško smisliti početak ovog putopisa,ne volim puno riječi na ovakvu ljepotu i povijest a opet dužan sam onima koji nisu ovdje bili pojasniti..
Počet ću s mjesecom.Znate li kol'ko je odavde do mjeseca?Točno toliko koliko je ovaj moj "starac" prevalio tu,na parkingu u Počitelju "cajger" pokazuje 384 000 kilomatara,plusminus par desetica...Eto,svukud smo on i ja bili,ali na mjesecu ipak nismo.


Oblačno,proslavljamo udaljenost do Mjeseca na jednom od najljepših mjesta na majčici Zemlji.
Kava u Počitelju..Jedino što ovdje nije dio povijesti je ovaj križ.U zadnjem ratu oni koji su naselili Počitelj stavili su križ na Sahat kulu i porušili džamiju.Kad su stvari došle na svoje mjesto križ s kule je skinut ali inat križ od betona ostavljen je da svjedoči o naopakom karakteru naših ljudi..


Pretpostavlja se da je grad sagradio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I, 1383 godine kao administrativni centar župe Dubrava.
- 1471. godine, nakon kraće opsade, grad postaje dio Otomanske imperije, u čijem će sastavu ostati sve do 1878. godine. U periodu 1782. - 1879. godine bio je sjedište kadiluka, a u periodu 1713.-1835. godine sjedište Počiteljske kapetanije. Značaj i izgled grada se mijenjao kroz povijest.Počitelj je izgrađen na obronku brda koje dominira nad krivudavim koritom rijeke Neretve. Samo naselje izgleda kao neki prirodni amfiteatar i predstavlja pravi praznik za oči, posebno za arhitekte koji imaju osjećaj za ljepotu prirodnog okruženja. Kuće od kamena do kojih vode kamenom popločane ulice zanimljive su svaka za sebe, a sakrivene su iza visokih zidova koji čuvaju intimu i mir u dvorištima. Čitav kompleks Počitelja je opasan bedemima.Gradom dominira Sahat kula,Hadži Alijina džamija,Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća .
Putopisac Evlija Čelebija je 1664 opisao Počitelj i zvono na Sahat kuli koje je zvonilo jače i jasnije od svih zvona u Bosni i Hercegovini,a po legendi doneseno je s Krete.Oduvijek sam se pitao zašto Počitelj nikad nije bio "jača" turistička destinacija od Mostara i nisam otkrio razumno objašnjenje ali se sve više čuju glasovi kako Počitelj treba staviti uz bok Starom mostu,Medjugorju i Naroni blizu Metkovića..A i Neretva se u Počitelju ulijenila,nekako je baš ovdje izišla iz uske kotline i kao da zna da je more blizu,usporila.Ako ne vjerujete otidjite i vidite,bliže je nego do Mjeseca..
roker @ 01:32 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare