Moj internet dnevnik
It's me
Blog
nedjelja, listopad 5, 2008
Prvo isprika.Obećao u najavi Sisak,a izbjegao ga.Posvadjao se sa spikericom moje navigacije koja je kričavim glasom govorila "lijevo,lijevo" poslije Dužica,a ja iz inata odvalim desno u Petrinju.Sisak je ionako zagadjen,zrak mislim,a i jedna blogerica me rekla sačekat na cesti..Zato sam Sisak i njegove dimnjake slikao s velike i sigurne udaljenosti..Pogled na šume u kojima žuta boja nadvladava zelenu ponuka me da ovaj put krenem u Mostar šumama i zelenim rijekama.Prvo Una i Kostajnica..Bosanska.


I Hrvatska kostajnica.

A onda uz Unu prema Dvoru na Uni dok nam se lokomotiva srpskih željeznica ne prepriječi na cesti..


Nad prelijepom dolinom Une dominira ova mala simpatična crkvica na vrh brda..


A onda prejeđem u Bosnu,dolinom rijeke Sane do Prijedora.Prljav grad,ništa zanimljivo  za snimiti.Poslije Prijedora,opet dolinom rijeke Sane ,zelene,čiste,s vodenicama..


A onda bi čo'ek pomislio da je u Saudi arabiji.Ova džamija s 4 minareta postavljena je kao ukazivanje na megalomanštinu.Iako je bio Bajram,zaslužuje kritiku.Ah,da,ova mega džamija je u Sanskom mostu.


Dolinom Sane dođoh do Ključa.Pa putem "AVNOJ-a" dalje.
Vraćamo se ljepotama.U Mrkonjić gradu /koji se nekad zvao Varcar vakuf,pa je 1924 dobio ime Mrkonjić grad po kralju Petru Karadjordjeviću koji je četovao pod imenom Petar Mrkonjić/ snimio sam lijepo jezero i izletište Balkana.Zaslužuje dvije fotke.
A onda i Plivsko jezero kod Jajca,takodjer dvije fotke.

Nekad su se na njemu odigravala važna svjetska veslačka natjecanja.Ljepota bez granica..


Jajce.U ovom ratu ga nazvaše hrvatskim kraljevskim gradom.Od njega ne osta ni grad,a kamoli kraljevski.Ljepši je bio dok je bio samo Jajce..

Sad idemo već četvrom rijekom,poslije Une,Sane,Plive evo i Vrbasa.Na Vrbasu Donji Vakuf i plava džamija.Ovaj gradić su okupirali u ovom ratu i nazvali ga Srbobran.Bezveze.Opet je Vakuf.

Preko puta džamije je i pravoslavna crkva.

Oduševilo me kako život teče mirno .Ova slika govori kakva "žurba" vlada dolinom Vrbasa,a i o prijateljstvu dva čovjekova prijatelja.Psa i konja.Podsjeti me na Pujdu,da zna pričat na telefon sad bih ga nazvao.


U Donjem Vakufu nije bilo revanšizma,i pravoslavna crkva i partizanski spomenik ostali su nedirnuti.


Prodjoh Bugojno,Gornji Vakuf/Uskoplje.Ovaj "dvojezični" naziv ima zahvaliti sukobu hrvata i bošnjaka pa je gradić pomalo podijeljen.
Podijeljene gradove ne volim pa ih i ne slikam.
Neki će pomisliti da je naredna fotka glupa.Polja kupusa u dolini Vrbasa izmedju Vakufa i Bugojna..Najbolji kupus u regiji.U ovo doba dolina miriše na kupus.Uvijek ga kiselim za zimnicu i pred Novu godinu pravim "kupus party"...


Ovdje prekidam,iza ovih polja,na Makljenu prestaje Bosna i počinje Hercegovina,a ta dva pojma ne idu odjednom.Hercegovina sutra...
roker @ 01:31 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare