Moj internet dnevnik
It's me
Blog
četvrtak, rujan 18, 2008
Nije se dugo putovalo,7 dana i guzica poželjela puta..Nisam bio u Sloveniji otkako su uveli vinjete pa rekoh da odem kupit jednu,dok nije nestalo.Janezi još nisu završili autocestu prema Zagrebu i ne žuri im se,imaju još 14 km..To prema Zagrebu i kužim,ali ni prema Bledu i Kranjskoj gori takodjer nisu stigli puno dalje od 1990 godine..Ovo s vinjetama je OK ma koliko se mi bunili,platio sam 250 kn i vozio cijeli dan i mogu još 180 dana da ništa ne plaćam a samo jedan odlazak u Split i nazad me olakša za 340 kn...
Ljubljanu nisam snimao,sumaglica,izbori,dosadno..Bled jesam jer je Bled lijep i po sumaglici,sve je ljepše i uredjenije nego prije 1991 godine.Zanimljivo,svi konobari koji su još živi sjećaju me se.A nisam im nikad ostao dužan.Dapače.

Gradsko poglavarstvo/grajsko,kako kažu Blejci i Blejke/je jedno od najljepših..

Nema priče o Bledu bez Blejskog starog grada koji dominira jezerom i okolicom..I ljepotom.Jezero je sve čišće i čišće,sad se komotno može kupati u njemu.No,klima se promijenila pa već dugo nema leda zimi na jezeru.Nekad su postavljali stolove na ledu i služili kavu,klizalo se,čak i auti vozili po ledu.Otok  s crkvom na jezeru dugo je bio predmet spora crkve i države,mislim da je crkva izgubila spor.


Grand Hotel Toplice je najpoznatiji i najluksuzniji Bledski hotel,u 2.sv.ratu bio komanda njemačke vojske.Kruže priče po Bledu da su sanduci zlata bačeni na dno jezera kad su se nijemci povlačili.Nije mi se dalo provjeravat,žurio sam doma ispričat vam priču o Bledu.Iznad hotela izgradjeno skijalište "Straža" s vještačkim zasnježivanjem.


Imaju i Blejci svoje barkariole,gondolijere ili kako ih već zovu ,koji turiste na vesla prevoze na otok.Nema plovila na motor na jezeru.
A i kočijaše koji turiste,u ovo doba uglavnom hokejaše/sinonim za penziće sa štapovima/ voze po gradu i oko jezera..


Ima na Bledu i nešto što nije lijepo,oni to zovu "Gadafi centar".Naime,početkom 80-tih prošlog stoljeća izgradjen je tržni centar koji je u ovom podalpskom gradiću mirisao na arhitekturu Libije.Šaka u oko.Uvjerite se i sami..I na kraju nešto što se ne vidi a nazire se.Ono malo bijeloga u sred šume je terasa tzv Titove vile,ili ekskluzivne Vile Bled..To treba vidjeti..


A za kraj panorama iz zraka,a nešto o letenju na Bledu u narednom postu..To je samo 200 km od Zagreba.
roker @ 22:57 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare