Moj internet dnevnik
It's me
Blog - lipanj 2012
utorak, lipanj 26, 2012
 

Svi koji dodju u Atenu popnu se na brdo i posjete Partenon,hram božice Atene izgradjen u 5. stoljeću prije Krista na atenskoj akropoli koji spada u najpoznatije spomenike antičke Grčke i medju najvažnije svjetske spomenike kulture.Naravno da sve imate na Wikipediji ali tamo nema kako smo se nas 8 tamo proveli i savjeta vama što učiniti da bolje prodjete nego mi.To neće biti lako jer smo mi pogodili vrijeme kad su sve muzejske i ostale ulaznice u Grčkoj bile besplatne pa smo u par dana uštedjeli i 100 eura po osobi,uvjetno,jer smo se navečer malo razbahatili na račun kulture i bolje upoznali grčku kuhinju.

Dakle,kad dodjete na Plaku,stari bazar sličan istočno mediteranskim bazarima i Baš-čaršiji,najpametnije se za 5 eura sjesti na vlakić i uskim atenskim ulicama se popeti na Akropolu.Mislim da od svibnja do listopada nema boljeg rješenja jer uspon je ravan onome na brdo Križevac u Medjugorju.

 Na samom Partenonu je prilična gužva.Nevjerojatno koliko ljudi je tu na jednom mjestu,prosto ne vjerujem da je ovaj spomenik i moguće održavati pored tolikog broja turista.Moja malenkost se ispričava božici Ateni što se baš na njenom hramu prikazuje javnosti računajući da će mi  ta situacija možda pomoći da profitiram u nečemu..Nije Atena bilo tko.Mislim ta božica.

 Mene najviše impresionira pogled s vrha Partenona..Dokle god pogled seže na sve strane je Atena.Po broju stanovnika Atena i nije tako veliki grad,sam grad ima nalo više nego Zagreb,ali s okolnim pridruženim mjestima kao što je Pirej ima blizu 3 milijuna..

Još nešto me impresionira,vratit ću se u povijest.Partenon je prelazio iz ruke u ruku,zauzimali su ga Perzijanci,pa i Turci ga pretvorili u džamiju,ali nitko ga nije razvaljivao granatama i barutom dok nije uljudjena Europa kroz Veneciju došla ovdje i topovima napravila najveću štetu kad su Mleci 1687 godini skoro uništili Partenon.Divljaci.Što bi danas prićali da je netko s mora topovima gadjao Veneciju?

Baš me zanima kako su se najpoznatije skulpture iz Partenona pored Atene danas nalaze u muzejima u Londonu i Parizu.Mi smo to nekad,a i meki stidljivo i danas,zvali pljačkom..

Na žalost,surova stvarnost moju priču uvijek skrene s ustaljenih klišeja.Ovaj put s kulture na pljačku..

  

Skele na ostacima dokaz su neprestane brige i osiromašene Grčke a i UNESCO-a. 

Sreća da nisu cijelu atensku akropolu uspjeli ukrasti i prenijeti je u London ili Pariz..Siguran sam da ne bi ovako skladno izgledali kao na ovim fotkama,nova i stara Atena.

 Ovo je i dio moje ekipe,ako me sutra ne bude ovdje,znajte da je to zato jer sam ih objavio a da ih nisam pitao..

 Ceremonijalna smjena straže uvijek izaziva pozornost prolaznika i turista.Turistički bus i u Ateni je dobra opcija za razgled grada.

 Opasno je kopati po Ateni,gdje god počnete neki vrag se pojavi,tako su i metro spojili s par tisuća godina starim ostacima Atenskih predaka.

 

 Obnavlja se i džamija u podnožju Akropole.. 

No,ima u Ateni i ovozemaljskih zadovoljstava i ugodnih oku detalja..

  

  

Na kraju dana,dečki na pivo a cure u kupovinu.Atenski dućani su dobro snabdjeveni,cijene odjeće su niže nego u Zagrebu,a piva višlje,pa su cure i ovaj put bolje prošle a mi se ne žalimo.. 

 

I na kraju,kad smo kod pljački,nekako mi se Ameri ovdje čine poštenijim,iako kičasti,samo su ukrali nacrt i rekonstruirali Partenon,kako kažu napravili još stariji..Ameri k'o Ameri,u Nashvillu/Tenessii/  je replika Partenona.roker @ 08:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, lipanj 18, 2012
 

Zadnja točka našeg putovanja po Balkanu je Grčka,nakon Srbije ,Bosne,Rumunjske,Bugarske,Turske,Albanije i Crne gore,Grčka je točka na i u razbijanju predrasuda o nama samima a i o našim bližim i daljnim susjedima.Atena je 1500 kilomatara udaljena od Zagrebe i da bi sve ležerno i bez opterećenja izveli odlučili smo prenoćiti u Velesu,gradiću južno od Skopja,u hotelu brodu "Panini" na vještačkom jezeru Mladost,napravljenom radi navodnjavanja poljoprivrednih površina u veleškom kraju.Iz Zagreba autocestom do Beograda za oko 4 sata udobnim,10 godina starim kombijem,cestarina u Srbiji manja od naše,gorivo tu negdje.Poslije Beograda kava u birtiji TITO na autocesti koja završava netom iza Niša.Nastavak je solidnom cestom prema granici Makedonije uz samo Kosovo.Preporučam odmor i osvježenje u motelu Predojane.Ulazak u Makedoniju i carinske formalnosti brzo i korektno i nastavak autocestom kroz Makedoniju.Do Skopja 10-tak kn.

Sve što ste čuli o čudesnim makedonskim rajčicama i paprikama,siru,vrganjima,vinima,a i gostoljubivosti,istina je..Nema premca kvaliteti,cijeni i uslužnosti poredeći s ostalim balkanskim destinacijama.U omalenom restoranu Marinela u staroj jezgri Velesa mjesto je za uživanje u okusima tradicionalne makedonske kuhinje.Marinela je vlasništvo Zlatka Lazara Hadžieva,odraslog u Zagrebu,čiji je ujak imao isti restoran u zagrebačkom Buzinu,poznata Marinela i "gravče na tavče",zatvoreni negdje tijekom rata.Cijene? Pivo je 7 kuna,čorba je 6 kuna,šopska salata 11 kuna,obična miješana 5 kuna a pečenja razna maksimalno 35 kn porcije 400 grama.Vino Temjanika je zaštitni znak ovog kraja,kao i većina bijelih ,slatko.Ali sutra dan,bez ikakvih reprekusija na bistrinu uma i nastavak putovanja.Ako imate prijatelja morate platiti svoje račune da oni ne vide jer vam inače ne dozvoljavaju da išta platite.

O ovom putovanju pisat ću na način da i vas "natjeram" da podjete tamo,na način koji nije opisan Wikipediama i turističkim brošurama.Za one koji nisu znali,nas 8,prijateljujemo četvrt stoljeća i svake godine unajmimo kombi na tjedan dana putovanja dostupnih kopnenim putevima .Atena i 1500 km je gornja granica isplativosti putovanja cestom..Brod Panini

Noćenje za dvije osobe u ovon brodu hotelu ,u klimatiziranim sobama je 300 kn s doručkom.Primaju sve valute i kartice.Euro je 61 makedonski denar ,a cijena dizela je oko 8,70 kn.Većim dijelom puta kroz Makedoniju je autocesta,slabijeg kvaliteta i jeftina.Čistoća je veća nego u Srbiji jer i Makedonija stimulira skupljanje i otkup plastične ambalaže,kao i Hrvatska.Krajolik je iznenadjujuće čist,zelen i uredjen.Taksi jeftin.Na pitanje taksisti koliko bi koštala 850 km vožnja do Zagreba rekao je 280 eura ili 2100 kn..Naši za to traže 4200 kn.

 U subotu ujutro,nakon nekoliko butelja Temjanike,krenuli smo za Atenu.Pred nama je 650 km i želja da stignemo prije večere i još malo razgledamo Atenu prije spavanja.Ulazak i carinske formalnosti u Grčkoj bez primjedbi,autocesta ništa naročito i jako skupa.

Na pola puta svratili u svetište Agia Paraskeva/sveta Paraskeva/ radi osvježenja,kroz uzak prolaz pognut do zemlje dolaziš do izvora u kamenu,vode koja je po predanju ljekovita i umivajući se slijepi progledaju.Moja dioptrija je ostala nepromijenjana.

 Autocesta Solun-Atena je cijelom duljinom razdvojena grmovima oleandera u cvatu i to je najljepše na cijelom putu,prečesta naplata skupe cestarine je ono što kvari dojam.Čudna su i pravila na nekim dijelovima gdje je u svakom smjeru po jedan vozni i jedan zaustavni trak,ali se vozi u obadva i solidarnost vozača je uočljiva da se sklanjaju u preticanju.Egejska Makedonija kojom smo išli,puna je rižinih polja i maslinika,i sve poljoprivredne površine se navodnjavaju.Gorivo je drastično skuplje,najjeftiniji dizel je 1,50 eura.Natankajte do vrha u Makedoniji.Upozoreni smo na policiju,ali mi za 6 dana nismo vidjeli ni jednog policajca na prometnicama a prošli smo 2000 km po Grčkoj.Navigacijski uredjaji kupljeni kod nas uglavnom dobro funkcioniraju iako Grčka nije baš dobro pokrivena detaljnim kartama a i problem je s pismom i jezikom unosa točaka interesa.

Nije loše malo podsjetiti se grčkog pisma i "alfa,beta,gama i omega" iz gimnazije jer negdje nema prijevoda na latinicu a treba se snaći.Poznavanje engleskog kod stanovnika nije ni bolje ni lošije nego kod nas.

Dolazak u Atenu popodne,hotel u centru,spavanje 56 eura,i glavno obilježje je malo previše smeća po ulicama,uske ulice i nefunkcioniranje navigacijskih uredjaja jer u uskim ulicama je dostup satelitskom signalu otežan.Ovaj "autić" poznat iz serije "Mućke" zapao mi je za oko..U centru grada često se nailazi na ove stare crkvice u sjeni novih hotela i trgovačkih zona.

 

  

Plaka,atenska inačica sarajevske Baš-čaršije je i mjesto polaska "vlakića" za Partenon.Ne igrajte se slučajno da pješke krenete u ljetno doba na Akropolu.A evo i nje..Akropola..Naša sutrašnja meta,vidi se i po datumu na fotki.Ponedeljak je odredjen za posjet Akropoli,ispijanju piva i šoping..

 roker @ 08:10 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, lipanj 5, 2012


 

Prvi dan puta do Grčke zaustavili smo se u Velesu kod mog prijatelja iz gimnazije,Tošeta..Spavali na brodu-hotelu Panini..Nezaboravan doživljaj i ugodjaj.

Sutra nastavili prema Ateni uz par zaustavljanja kao kod Agia Paraskeve neposredno prije Larise.Ovo je vozilo koje nas trpi na svim putovanjima .Još smo u Ateni i pišem ovo da ne pomislite da ništa ne radim..Atena je prljav,vrlo živ ,a lijep grad.U odnosu na prije 5 godina dosta je pojeftinilo..Na brzinu postavljam neke fotke dok ne stignem u Zagreb,Sutra obilazimo Korint i Pirej..Prekosutra Meteore,u petak Solun..Vidi se da je odavde kriza krenula u Europu.

Ova fotka je noćna,odmah po dolasku u hotel dali smo se u landranje po gradu.. 

A danas je Partenon bio na rasporedu

  

S odličnim pogledom na grad bez nebodera..

A o tome kasnije..Roker se zabavlja i radi.Vidimo se..

roker @ 08:56 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare