Moj internet dnevnik
It's me
Blog - veljača 2012
nedjelja, veljača 19, 2012
 

 

  

 

 

E pozdravljam vas iz raja..Ispod ovih crvenih krovova--
Čujemo se i čitamo kad se vratim

roker @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, veljača 14, 2012
 

 

 

 

Američki su psiholozi pitali preko tisuću žena – neprofesionalki - jesu li ikada tražile ili očekivale kakva materijalna dobra u zamjenu za seks sa svojim partnerima (ili nekim drugim muškarcem, koji im nije u tom trenutku bio partner). Njihovi bi vas odgovori mogli iznenaditi. Dakle, radi se o običnim ženama - neke su studentice, neke su kućanice, neke su zaposlene, neke su stručnjaci visokog profila: zajedničko im je samo to što im je za potrebe ovog istraživanja omogućena potpuna anonimnost, što je osiguralo da mogu iskreno odgovoriti na ovo pitanje.

 

Otprilike 10 posto žena u uzorku je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks. Od toga se u 18 posto slučajeva radilo o trenutnom partneru, dečku, zaručniku, mužu, a u preostalih 82 posto slučajeva se radilo o nekom s kim nisu trenutno bile u vezi – šefom, potencijalnim klijentom, profesorom itd. Među najčešće navođenim koristima od takvog seksa su bili: povišica, posao, napredovanje, zarada i droga.

Iako ovo jest američko istraživanje, antropolog Donald Symons naglašava da ovaj fenomen nije jedinstven za američku kulturu. U mnogim tradicionalnim i plemenskim kulturama oduvijek postoje propisana pravila o tome koju vrstu i koliko materijalnih dobara osoba mora pružiti u zamjenu za seks, o ovisno o tome kakav je kontekst: radi li se o udvaranju, već sklopljenom braku, izvanbračnoj aferi, i sl. On je istražio koliko je učestala razmjena darova u zamjenu za seks u nekoliko stotina opisanih tradicionalnih kultura u različitim društvenim kontekstima - osim prostitucije.

Ni u jednoj opisanoj kulturi nije zabilježeno da se samo od žena očekuje da daju darove u zamjenu za seks. U čak 79 posto opisanih društava se samo od muškarca očekuje dar u zamjenu za seks, a ukoliko se očekuje od oba člana para da izmjenjuju darove (što je slučaj u oko pet posto opisanih kultura), onda je ženski dar u pravilu simboličke vrijednosti, dok dar koji se očekuje od muškarca ima konkretnu materijalnu vrijednost.

Objašnjenje ove ženske nadmoći na seksualnom bojištu (koja se javlja i u najegalitarnijim društvima, poput onog opisanog na Trobriandskom otočju, gdje postoji potpuna seksualna sloboda i ravnopravnost oba spola) leži u našoj evolucijskoj povijesti. Ona je posljedica asimetrije u našoj reproduktivnoj biologiji i činjenice da je donošenje potomstva na svijet energetski vrlo skup pothvat za ženski organizam, dok muškom organizmu – budimo iskreni – prenošenje gena u sljedeću generaciju stvara samo ugodu./Ovo sam prepisao-autor Stribor Kevi/

roker @ 18:06 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, veljača 10, 2012
 

Egzibicionizam..Nekad se to svodilo na pojedinačne "ispade" manje ili više perverzne predstave pojedinaca .Danas,kad su ljudi postali otudjeni,na zapadu puno više nego kod nas i u našem susjedstvu,egzibicionisti se na razne načine dovijaju kako dospjeti u medije.Sjetimo se prošli tjedan dvojice splićana koji su zaigrali picigin dok se dama "doskijala" do Bačvica na temperaturi ispod nule.Eto,komadi će pričat kako je imao "muda" a i dospio je u novine..

Ni naši susjedi,vojvodjani nisu operirani od prevelike želje da sa pojave u novinama pa magar i guzica ozebla..Oni su svoju predstavu nazvali "ekstremno sunčanje"..I dospjeli u medije..I moj blog.

A ništa,to samo govori da ne moraš biti nešto naročito pametan da dodješ u novine..Dapače..

roker @ 19:51 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 5, 2012


ŽenevaBerlinSplitAmsterdam

 

roker @ 08:44 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare